Lampáše pre jesennú náladu – 3 spôsoby, ako si ich vyrobiť

Hľadáte vkusné osvetlenie na balkón alebo do záhrady? Vyrobte si lampáš. Postačí vám zaváraninový pohár a trochu kreativity. Tieto svietidlá pôsobia veľmi romanticky a so zapálenou sviečkou vytvoria tú správnu atmosféru.

Osvetlenie výrazne ovplyvňuje celkový dojem z priestoru a záhrada nie je žiadnou výnimkou. Vhodné sú led svietidlá alebo solárne lampy. Okrem moderných technológií vám rovnako dobre poslúžia aj tradičné lampáše. V dnešnom blogu vám ukážeme, ako si ich vyrobíte aj sami.

Na výrobu budete potrebovať: väčšie zaváraninové poháre, jutový špagát, 3 metre hrubšieho lana (kúpite v železiarstve alebo záhradných potrebách), taviacu pištoľ, sekundové lepidlo, nožnice, akrylové farby, štetec, washi pásku, kamienky alebo dekoračný piesok na vysypanie dna pohárov a umelé jesenné dekorácie.

Lampáš so srdiečkom

Romantické tienidlo s motívom srdiečka je z dnešných projektov najjednoduchšie. Hotové ho budete mať za pár minút a môžete ho ľubovoľne dotvoriť. Na maľovanie sa používajú akrylové farby. Akryl je univerzálnym domácim pomocníkom pre každú tvorivú dušu. Môžete ním pomaľovať takmer akýkoľvek materiál. Akrylová farba dobre priľne a neodlupuje sa.

Postup:

1. Horný a dolný okraj pohára oblepte washi páskou, aby ste sa pri maľovaní nemuseli trápiť rovnými čiarami. Po odlepení vám ostanú čisté línie.

2. Pohár natrite čiernou akrylovou farbou. Nezabudnite vpredu vynechať otvor v tvare srdiečka.

3. Keď farba zaschne, odlepte washi pásku a domaľujte detaily bielou farbou.

4. Na záver uviažte mašličku zo špagáta.

Ako urobiť lampáš do záhrady ozdobený lanom?

Tento lampáš si zamilujete. Pôsobí romanticky, jesenne, zútulní záhradu aj obývačku. A viete, čo je na ňom najlepšie? Že jeho výroba vás bude stáť len pár eur.

Postup:

1. Lano štyrikrát obmotajte okolo dolnej časti pohára pričom jednotlivé náviny postupne prilepujte sekundovým lepidlom. Pozor na to, aby ste začali aj skončili na rovnakej strane.

2. Rovnako postupujte aj okolo hrdla pohára. Netrápte sa odskokmi, ktoré vznikajú po odstrihnutí lana. V ďalšom kroku ich schováte.

 

3. Jesennú dekoráciu si rozstrihajte na jednotlivé časti a postupne ju prilepte taviacou pištoľou na lano. Zamerajte sa predovšetkým na miesta, kde je ukončené lano.

4. Ako posledné treba vyrobiť uško na lampáš. Odstrihnite si dostatočne dlhý kus lana, ktorý po prilepení nebude ohrozovaný plameňom sviečky.

5. Uško prilepte ku sklenenej časti lampáša sekundovým lepidlom a miesto spojenia s obmotaným lanom zaistite taviacou pištoľou.

 

Naučíme vás viazať závesnú sieť na lampáš

Chceli by ste si svoj lampáš radšej zavesiť ako položiť? V tom prípade naň budete potrebovať závesnú sieť. Naučíme vás, ako si ju uviazať. Do siete môžete dať zaváraninový pohár so sviečkou (ako vidíte na obrázku), ale aj črepníky a vázy.

1. Pripravte si osem špagátov potrebnej dĺžky. Ako ju zistíte? Preložte špagát od okraja cez dno a znova k okraju a túto dĺžku vynásobte ôsmimi.

2. Špagáty rozdeľte na štyri a štyri a preložte ich kolmo na seba. V strede ich zviažte.

3. Upleťte prvý rad siete. Postup je jednoduchý – vždy zväzujete na uzlík susedné špagáty. Dávajte si pozor na to, aby boli uzlíky rovnako vzdialené od stredu.

4. Druhý a každý ďalší rad sa pletie rovnako. Opäť zväzujte susedné špagátiky.

5. Posledný rad uzlíkov by sa mal nachádzať kúsok nad okrajom skleneného pohára. V tomto prípade zviažte dokopy štyri susedné špagáty.

6. Prečnievajúce dlhé konce špagáta zapleťte do vrkoča a všetky štyri vrkoče spojte s uškom na zavesenie a pevne obmotajte. Uško si môžete urobiť z lana alebo jutového špagáta.

7. Aby boli všetky spoje pevné, môžete si pomôcť sekundovým lepidlom alebo taviacou pištoľou.

 

Spomenuté produkty v článku nájdete v predajniach Ševt papiernictvo alebo na eshope www.sevt.sk.