Ako pracovať s modelovacou hmotou?

Láka vás alebo vaše deti modelovanie? Siahnite po hmote schnúcej na vzduchu. Pracuje sa s ňou podobne ako s hlinou a po zaschnutí je veľmi pevná.

Vo všeobecnosti existujú dva typy modelovacích hmôt – také, ktoré tvrdnú na vzduchu a tie, ktoré sa vypaľujú v rúre. Pre deti a začiatočníkov je o niečo vhodnejšia hmota, ktorá schne na vzduchu. Ľahko sa s ňou pracuje, je lacnejšia a na lepenie jednotlivých častí nepotrebujete žiadne špeciálne prípravky.

Keďže tu máme jeseň, ukážeme vám, ako si z tejto hmoty môžete vyrobiť zopár vkusných a milých dekorácií. Ako prvé budeme spoločne tvarovať magnetky a potom vymodelujeme elegantnú misku. 

Jesenné magnetky z modelovacej hmoty

Na výrobu budete potrebovať:

Postup: 

1. Modelovaciu hmotu si dôkladne premieste tak, aby bola hladká a mäkká. Miesenie je dôležitou fázou prípravy a bude sa od neho odvíjať celkový výsledok. 

2. Vymodelujte si telo ježka z jednoduchých základných tvarov. Nos urobíte z malej guľôčky a telo je väčšia placka. Nakoniec vymodelujte jabĺčko s listom. Jednotlivé malé časti spolu zlepte modelovacou hmotou, ktorú zriedite s trochou vody. 

3. Pomocou plastových kostíc alebo vidličky a nožíka dotvorte pichliače a žilky na liste. Podobne postupujte aj pri modelovaní muchotrávky. 

5. Líšku budete vyrábať trošku inak – z jedného kusa hmoty. Najskôr vymodelujte menšiu placku, na ktorú si jemnými zárezmi načrtnite líšku. Potom zoberte ostrý nôž a tvar vykrojte. 

6. „Strapaté“ a ostré hrany zaoblite. Ak vám to ide ťažšie, mierne si navlhčite prsty. 

7. Muchotrávku, ježka a líšku nechajte vyschnúť minimálne 24 hodín. Čas závisí od teploty a vlhkosti vzduchu. Vyschnutú hmotu spoznáte podľa farby – bude snehobiela.  

8. Vyschnuté zvieratká a hríb nafarbite akrylovými farbami a zo zadnej strany prilepte sekundovým lepidlom magnetku. 

Miska „list“ z modelovacej hmoty

Na výrobu budete potrebovať:

  • modelovaciu hmotu
  • akrylové farby
  • zlatú fixku
  • väčší list
  • valček
  • ostrý nôž

Postup:

1. Na drevenej doske vyvaľkajte placku s hrúbkou maximálne 5 až 7 milimetrov. 

2. Na placku otlačte veľký list. Precízny odtlačok získate tak, že list priložíte na hmotu, prekryjete ho papierom na pečenie a prevaľkáte. 

3. Odtlačok lista vyrežte ostrým nožíkom a navlhčenými prstami uhlaďte hrany. 

4. List preložte do menšej misky a položte ho na dno. Prstami ho mierne popritláčajte k okrajom misky, aby získal oblý tvar a nechajte ho schnúť. Približne po 12 hodinách je list natoľko suchý, aby si udržal tvar. Vtedy ho môžete z misky vybrať a nechať schnúť bez opory.

5. Keď je miska v tvare listu suchá, môžete ju ľubovoľne dotvoriť. My sme použili na okraje zlatú fixku a stred listu je premaľovaný bordovou a zlatou akrylovou farbou. 

Po ukončení všetkých prác nezabudnite modelovaciu hmotu opäť vzduchotesne uzavrieť. Vhodné sú mikroténové uzatvárateľné vrecká. Aby vám hmota vydržala čo najdlhšie, umiestnite ju na chladné a tmavé miesto. 

Produkty uvedené v článku si viete zakúpiť v predajniach Ševt papiernictvo alebo na www.sevt.sk.