Vianočné čarovanie so samotvrdnúcou hmotou

Nie, nie. Na to, aby ste si doma vyčarovali milé ozdoby na vianočný stromček, nepotrebujete kúzelnú paličku. Stačí vám trochu fantázie a hádajte, čo?

Vyzerá ako cesto, ale cesto to nie je. Hotová vyzerá ako upečená, ale piecť ju netreba. Čo to je?

Hovoríme o samotvrdnúcej modelovacej hmote, ktorá sa označuje aj ako studený porcelán.

Ako už samotný názov napovedá, ide o keramickú hmotu – hlinu, ktorá na vzduchu stvrdne sama a nie je potrebné ju vypaľovať alebo nejako špeciálne finálne upravovať. Preto je veľmi vhodná na rôzne kreatívne projekty, na modelovanie figúrok, výrobu drobných darčekov a prácu s ňou zvládnu aj deti. My sme si z nej vyrobili jednoduché ozdoby na vianočný stromček. Skúsite to tiež?

Čo budete potrebovať: modelovaciu hmotu Keraplast (farba podľa želania, my sme zvolili bielu; 300 g balenie vystačí cca na 20 ks ozdôb), modelovaciu podložku alebo obrus, valček a formičky na vykrajovanie (klasické kuchynské alebo tie, čo používajú deti pri hre s plastelínou), plech s  papierom na pečenie, špagát, šnúrku alebo stužku

Postup:

  1. Hmotu si najskôr vlhkými rukami dobre premieste na podložke, aby bola vláčna a ľahšie sa s ňou pracovalo. Ak nebudete pri tvorení používať celé množstvo, odoberte si len potrebnú časť a zvyšok odložte do zatváracieho vrecka, aby vám nespracovaná hmota nestvrdla.
  2. Rozvaľkajte ju valčekom na hrúbku 2-3 mm.
  3. Pomocou formičiek povykrajujte rôzne tvary, nezabudnite urobiť dierku na zavesenie (pomocou špajdle alebo slamky). Poukladajte ich na podložku (plech vystlaný papierom na pečenie) a nechajte pri izbovej teplote voľne na vzduchu vyschnúť. Bude to trvať cca 24 hodín, kým sa z hmoty vyparí voda a bude celkom tvrdá (závisí to, samozrejme, aj od okolitej vlhkosti). Priebežne môžete proces tvrdnutia kontrolovať.
  4. Cez pripravené dierky prevlečte šnúrku alebo stužku a ozdoby sú už aj v tejto podobe hotové a môžete nimi dekorovať čokoľvek vo svojej domácnosti.

 

Alebo ich ešte poďte spolu s nami dozdobiť a dodať im tak jedinečnú podobu a osobitý štýl.

Dekorovanie

Na zdobenie sa dá využiť nespočetné množstvo pomôcok i techník, ponúkame niekoľko overených tipov. V zásade sa dajú rozdeliť do dvoch skupín podľa toho či sa aplikujú ešte do mäkkej hmoty alebo až po jej zatvrdnutí.  

Pred zatvrdnutím

Do hmoty vmiešajte pár kvapiek farby (temperovej, akrylovej) a premieste. Podľa toho, ako dlho budete miesiť, dosiahnete rôzne farebné efekty od postupných farebných prechodov až po celkové zafarbenie hmoty. Zmiešaním dvoch alebo viacerých farieb môžete docieliť mramorovanie.

Ak chcete, aby sa ozdoby pekne ligotali, pridajte do hmoty trblietky.

Vytvorte reliéf otláčaním rôznych materiálov, napr. listov zo stromov, vetvičiek, drievok, retiazok, šperkov, čipiek...Použiť môžete v podstate čokoľvek, čo má zaujímavý tvar alebo povrch.

Vtlačte do hmoty perličky, korálky, kamienky. Keď ozdoby stvrdnú, dekorácie budú ich súčasťou a nebude ich treba lepiť.

Ozdobte hmotu korením, sušeným ovocím, kvetmi, bylinkami. Či už si zvolíte pomleté, podrvené alebo celé kúsky, dosiahnete nielen vizuálne atraktívny vzhľad, ale ešte navyše takýmito ozdobami prevoniate celý priestor, ktorý budú skrášľovať.

Po zatvrdnutí

Ozdoby pomaľujte temperovými či akrylovými farbami. Vzory si zvolíte podľa vlastnej fantázie alebo ako pomôcka poslúži napríklad šablóna s motívom.  Na nanášanie podkladovej farby použite široký, prípadne tupovací štetec alebo napríklad obyčajnú hubku na riad, na detaily zas tenučký štetec, vatovú tyčinku či špáradlo.

Výborným nástrojom na dekorovanie sú akrylové fixky, ktoré sú dostupné v širokej škále farebných odtieňov a šírke hrotov. Metalické a pastelové farby sa budú na bielom podklade krásne vynímať.

Ak využijete na zdobenie zlatý či strieborný dekoračný sprej, budete mať hotovo rýchlo a takmer bez námahy. Treba si len na to vyčleniť čas (sprej potrebuje niekoľko hodín, kým na povrchu zaschne) a vhodný priestor (odporúčame použiť napríklad kartónovú krabicu, do ktorej na dno vložíte ozdoby a tam ich nastriekate, aby ste si nič okolo seba pri práci nezašpinili). Nezabudnite ani na dostatočné vetranie. 

Či už ste do surovej hmoty primiešali trblietky alebo nie, pokojne nimi posypte aj povrch. Najskôr naneste lepidlo, nasypte ich naň a nechajte zaschnúť. Alebo si to zjednodušte a použite rovno dekoračné trblietavé lepidlo

Veľmi pekne budú vyzerať ozdôbky, na ktoré nalepíte servítky s vianočným vzorom. Povrch ozdoby natrite lepidlom, priložte servítku (iba najvrchnejšiu vrstvu servítky s farebným motívom) a opäť pretrite pomocou štetca lepidlom.

Vianočné pečiatky tiež dodajú dekoráciám ten správny šmrnc.

Ak si netrúfate na špeciálne techniky, nemáte čas alebo potrebujete len rýchlo zabaviť deti a nemať pri tom rozloženú celú kopu pomôcok, siahnite po samolepiacich materiáloch, akými sú 3D nálepky, penové nálepky, nalepovacie perličky a pod. Nič jednoduchšie na zdobenie hádam neexistuje, je pri tom zábava a nerobí sa žiaden neporiadok.

My sme použili akrylové fixky s rôznymi efektami. Tvorili sme spolu s deťmi a takýto je výsledok. 

 

Náš tip:

Vedeli ste, že samotvrdnúcu modelovaciu hmotu si môžete celkom jednoducho a rýchlo pripraviť aj doma?

Čo budete potrebovať: 1 hrnček jedlej sódy, ½ hrnčeka kukuričného škrobu, ¾ hrnčeka vody

Postup:

  1. Všetky suroviny naraz vložte do hrnca a dobre premiešajte.
  2. Zmes za stáleho miešania priveďte k varu.
  3. Pokračujte, až kým sa nevytvorí kompaktná hmota, ktorá sa odliepa od hrnca.
  4. Premiestnite na podložku, nechajte mierne vychladnúť a môžete začať tvoriť.

Ďalší postup je celkom rovnaký, ako sme si už popísali vyššie.

Či už si hmotu kúpite alebo vyrobíte, užite si super zábavu pri tvorení! Pomôcky a materiál kúpite v predajniach ŠEVT papiernictvo alebo online na www.sevt.sk.