Pohľadnica pre maminy s technikou Quilling

Poznáte quilling techniku? Ide o nenáročnú techniku rolovania papiera, vďaka ktorej vytvoríte krásne obrazce. Navyše dekorácie sú pevné, keďže zrolovaný papier je mimoriadne odolný.

Quilling je vhodný pre tvorivé duše každého veku. Spočíva v rolovaní a stláčaní papiera. Týmto postupom vytvoríte základ kvetov, listov, ale aj zložitejších ornamentov. S blížiacim sa Dňom matiek si môžu quilling vyskúšať aj deti. Pripravili sme pre vás tri postupy, ktoré obsahujú iba základné tvary. Rolovanie a lepenie papiera hravo zvládnu aj menšie deti a vo sviatočnú nedeľu budú mať darček pre svoju mamičku.

Najskôr vám vysvetlíme, ako vytvárať základné rolky papiera a útvary. Potom ich využijeme pri výrobe troch rôznych pohľadníc. Pohľadnice môžete ľubovoľne dotvoriť aj inými materiálmi.

Na záver nezabudnite napísať venovanie.

Na výrobu budete potrebovať: farebný papier, biele výkresy, nožnice, lepidlotenké špáradlo alebo inú paličku.
Čas potrebný na výrobu: jedna pohľadnica zaberie začiatočníkovi približne 30 minút

Technika Quilling - ako začať?

  1. Najskôr si pripravte prúžky farebného papiera široké približne 5 mm. Strihať ich ručne je pomerne náročné, a tak vám urobí dobrú službu skartovačka.
  2. Pásik papiera narolujte na tenkú paličku tak, aby vám vznikla malá rulička.
  3. Ruličku trochu uvoľnite, stiahnite z paličky a koniec prilepte. Podľa toho, ako veľmi uvoľníte papier, vytvoríte väčší alebo menší útvar.
  4. Ak rolku papiera v jednom bode stlačíte, vznikne lístok. Ak ju stlačíte v dvoch protiľahlých bodoch, vznikne vám iný typ lístka. Pri tvorení môžete využívať aj nestlačené, okrúhle rolky.

Pohľadnica plná tulipánov

  1. Pripravte si 15 roliek ružového papiera a 4 rolky zeleného papiera, ktoré stlačte v jednom bode.
  2. Z farebného papiera vystrihnite vázu a zo zeleného papiera tenké prúžky na stonky.
  3. Biely výkres veľkosti A4 preložte a začnite naň lepiť rolky do tvaru kvietkov. Nakoniec prilepte vázu a zelené rolky ako lístky.

Ako vytvoriť motýľa?

  1. Pripravte si prúžky farebného papiera a modrý výkres vo formáte A4. Výkres preložte do tvaru pohľadnice.
  2. Jednotlivé krídla motýľa vytvoríte opäť pomocou roliek. Dvojfarebnú rolku vyčaríte tak, že zlepíte dokopy dva farebné prúžky. Vznikne vám jeden dlhý dvojfarebný prúžok, s ktorým už budete pracovať rovnako ako s krátkym.
  3. Vzniknuté rolky môžete stlačiť alebo nechať okrúhle. Postupne ich prilepte na papier tak, aby vznikol motýľ.
  4. Na záver môžete pohľadnicu dotvoriť penovými písmenkami.

Papierové nezábudky pre mamu

  1. Biely výkres prehnite na polovicu, aby vznikla pohľadnica (formát A5).
  2. Zo smotanového farebného papiera si vystrihnite obdĺžnik, ktorý bude o niečo menší ako formát pohľadnice. Obdĺžnik prilepte do stredu pohľadnice.
  3. Z  farebného papiera tmavšieho o pár odtieňov, ako stredový obdĺžnik vystrihnite tenké prúžky, ktorými orámujte prilepený obdĺžnik.
  4. Pripravte si dve žlté, dvanásť modrých a šesť zelených roliek. Žlté a modré rolky nestláčajte. Ak stlačíte zelené rolky z v dvoch protiľahlých bodoch, vznikne vám úzky lístok.
  5. Rolky prilepte na papier do tvaru kvetov.

Uvedené produkty na výrobu nájdete v predajnej sieti Ševt papiernictvo alebo v eshope www.sevt.sk.