Na kamienkoch maľované

Z nejednej prechádzky prinesú domov vrecká plné gaštanov, šišiek, kamienkov, v rukách zas konáre zo stromov či dlhé steblá z rákosia. Ak máte deti, tak to isto poznáte... Väčšinou tieto „poklady“ končia pred dverami či na balkóne a iba zavadzajú. Nemusí to tak byť. :-)

Z nazbieraných kameňov si môžete spolu s deťmi vyrobiť milé dekorácie do kvetináča, do záhradnej skalky alebo len tak nimi vkusne dozdobiť váš interiér. Výborne vám poslužia aj pri hraní rôznych hier, kde kamienky využijete napríklad ako figúrky, postavičky z príbehov a pod. Namaľujte si na ne písmenká a trénujte so školákmi abecedu, skladajte slabiky a slová, s číslami si zas precvičíte počítanie príkladov alebo násobilku.

Ukážeme si tri rôzne postupy maľovania, vďaka ktorým vzniknú pekné ozdoby a tiež detská obrázková hra.

Správna príprava je základ

Na dekorovanie sú najvhodnejšie kamene, ktoré sú okrúhle a hladké (tzv. okruhliaky), nie je to však podmienkou. Maľovať sa dá na kamene najrôznejších veľkostí i tvarov. Skôr, ako začnete s nazbieranými kamienkami čokoľvek robiť, je však potrebné si ich pripraviť. Mali by byť suché a čisté. Na to, aby ste ich zbavili hliny, prachu či iných nečistôt, vám postačí obyčajné mydlo a voda, prípadne kefka na dočistenie. Potom je potrebné kamienky nechať voľne vysušiť. A ide sa na to!

Voskovkami na horúce kamene

Čo budete potrebovať:

Postup:

  1. Čisté kamene poukladajte na plech vystlaný alobalom (papierom na pečenie) a vložte ich na cca 5-10 minút do rúry predhriatej na 180 °C.
  2. Zohriate kamene pomocou chňapky opatrne vyberte na podložku a môžete začať maľovať. Treba dávať pozor, aby ste sa nepopálili, kamene sú naozaj horúce.
  3. Voskovky sa na horúcich kameňoch budú roztápať a roztekať, vďaka čomu vytvoria na povrchu zaujímavé vzory a efekty. Je dobré mať poruke servítky na zachytenie stekajúcej farby. Kamene si vyberajte z rúry postupne po pár kusoch, zvyšné nechajte na plechu, aby ste ich mali na maľovanie stále horúce.
  4. Namaľované kamene nechajte zaschnúť. Na záver ešte môžete maľbu zafixovať priesvitným lakom, aby farbu nezmyla voda (najmä ak by ste chceli kamienky použiť ako dekoráciu do črepníka alebo do záhradky).

Chrobáčiky a zvieratká maľované farbami

Čo budete potrebovať:

Postup je veľmi jednoduchý.

  1. Na kamene nanášajte štetcom farby podľa ľubovôle. Namaľujte zvieratkám telo, hlavu, oči. Bodky urobíte pomocou vatovej tyčinky namočenej do farby.
  2. Farbu nechajte zaschnúť a následne naneste lak.

Hotovo! Zvierací kamaráti sú pripravení ísť strážiť kvety do záhradky. :-)  

Detská hra vytvorená pomocou dekoračných popisovačov

Čo budete potrebovať:

Postup:

  1. Pomocou dekoračných popisovačov rôznych farieb nakreslite na kamene obrázky, postavičky, značky, čísla, písmená a pod. Záleží len na vašej fantázii. Kreslenie si môžete uľahčiť použitím šablóny.
  2. Kresby nechajte zaschnúť a hotové kamienky vložte do nepriehľadného vrecúška, prípadne do misky či inej nádoby. A hranie sa môže začať...

Princípom hry je postupné vyberanie kamienkov s obrázkami z vrecúška jednotlivými hráčmi. Počet kamienkov záleží len na vás. Podľa obrázkov, ktoré ste si vytiahli, tvorte vety, vymýšľajte príbehy, určujte slovné druhy a pod. tak, aby postupne odzneli pomenovania obrázkov na všetkých vytiahnutých kamienkoch. Čím viac ich bude, tým to bude náročnejšie, no zároveň aj zábavnejšie. Môžete si zvoliť časový limit, udeľovať si body, rozdeliť sa na tímy... Pravidlá a priebeh hry treba, samozrejme, prispôsobiť veku detí a počtu hráčov. Sami uvidíte, koľko alternatív tejto jednoduchej hry sa dá hrať, aká nekonečná je detská fantázia a ako sa všetci spolu nasmejete. A to iba s obyčajnými kameňmi!!!

Naše tipy:

Výborný výsledok dosiahnete použitím akrylových fixiek.
Ak si netrúfate obrázok nakresliť len tak z hlavy, pomôžte si! Motív si obkreslite ceruzkou cez priesvitný obkresľovací papier, vystrihnite, priložte na kameň a preneste naň fixkou obtiahnutím okolo motívu.

Tak čo, zostali vám pred dverami ešte nejaké kamienky na tvorenie???

Pomôcky na ich zdobenie kúpite v predajniach ŠEVT papiernictvo alebo online na www.sevt.sk.