3 tipy, ako prestrieť štedrovečerný stôl pomocou prírodných materiálov

Stromček svieti, adventné sviečky horia, štedrovečerná večera rozvoniava po celom dome. Už chýba len slávnostne prestretý stôl. Takto to zvládnete za pár minút.

Slávnostne prestretý stôl dodá štedrovečernej večeri punc dôležitosti. Nemal by chýbať čistý, vyžehlený obrus, stredová štóla, taniere, príbory, vyleštené poháre a dekorácie. Netrápte sa zložitým skladaním servítok, ku kráse vám postačia biely obrus a dekorácie, ktoré nájdete počas prechádzky v prírode.

Pochopiteľne, na takúto výzdobu sa musíte vopred pripraviť. Zoberte rodinu deň pred Štedrým večerom na výlet do zimy a natrhajte si zopár konárikov a vetvičiek. Zídu sa vám pri tvorení. 

Príroda je výborná aranžérka. Všetko, čo v nej nájdete, sa bude k sebe dokonale hodiť. Nazberajte si dostatok čečiny, šišiek, bobúľ, v dnešnom blogu si z nich vyrobíte tri výnimočné prestierania. 

Jutové vrecká na príbor a cezmínové bobuľky 

Na výrobu budete potrebovať: 

  1. jutové vrecká
  2.  ihličnaté konáriky 
  3. papierové menovky so špagátikmi
  4. červené cezmínové bobuľky (umelé)
  5. čiernu fixku
  6. bielu dekoratívnu pásku s čipkou
  7. taviacu pištoľ 

Ako prvé začnite ozdobovať jutové vrecká. V hornej časti nalepte pásik lepiacej pásky s čipkou a rovnako ju prilepte aj na menovky. 

Potom si zoberte natrhané konáriky s ihličím a zviňte ich do kruhu – tento venček bude dekorovať prvé jutové vrecko. Na jeho upevnenie môžete použiť taviacu pištoľ alebo drôtik. Zvyšky konárikov prilepte taviacou pištoľou do rohu druhého jutového vrecka. 

Kým je tavná pištoľ rozohriata, odstrihnite drôtiky na cezmínových bobuliach a začnite ich lepiť na ihličie. Pozor, nie ich príliš pravidelne, bolo by to neprirodzené. 

Nakoniec napíšte na menovky mená a previažte ich mašličkou. 

A tu je výsledok:

Červeno-zlaté vianočné prestieranie

Potrebujete mať na štedrovečernom stole trošku prírody, no aj zopár trblietok? V tom prípade bude tento projekt pre vás ako stvorený. Menovky so zlatými cezmínovými bobuľkami, rolničkami a mašličkami pôsobia výnimočne a vďaka živým konárikom prinesú aj kúsok prírody. 

Na výrobu budete potrebovať:

  1. papierové menovky so zlatými flitrami 
  2. nožnice
  3. červenú stužku 
  4. zlaté cezmínové bobuľky (umelé)
  5. zlaté rolničky
  6. fixku
  7. konáriky
  8. taviacu pištoľ 

 

 

Základom tohto prestierania je menovka, na ktorú prilepte taviacou pištoľou mašličku zo stužky, cezmínové bobuľky (bez drôtika, ten odstrihnite) a rolničku. Medzi tieto drobnosti pokojne prilepte aj kúsok konárika alebo čečiny. 

Okrem menovky si vyrobte aj viazaničku z bobuliek a ihličia. Aby pekne ladila s menovkou, konáriky previažte červenou mašľou a opäť prilepte zopár zlatých bobuliek. 

Viazaničku pri stolovaní umiestnite do taniera spolu so servítkou a menovkou. Ak máte, použite textilné servítky. 

Menovka s červenými „korálikmi“ 

Najdôležitejším prvkom posledného prestierania sú červené bobuľky. Tieto, ktoré vidíte na fotografiách, sme kúpili v kvetinárstve, ale poslúžia vám aj šípky alebo iné drobné plody. 

Na výrobu si pripravte:

  1. jutový špagát 
  2. celú škoricu 
  3. konáriky s červenými bobuľami 
  4. ihlu
  5. zlatú niť
  6. papierové menovky
  7. špagátik
  8. nožnice 

Najskôr z jedného z konárikov odtrhnite bobuľky a pripravte si ich bokom. Do ihly navlečte niť a bobuľky na ňu postupne navliekajte ako koráliky. Ak už máte navlečený dostatočný počet, oba konce špagátika zviažte dokopy. 

V tomto prípade si menovku radšej trošku zmenšite. Stačí, ak z nej odstrihnete vonkajšie okraje tak, ako vidíte na obrázku. Potom ju zviažte s navlečenými bobuľami. 

Okrem menovky si pripravte aj jednoduchú viazaničku. V tejto sme použili konárik a škoricu, ktorú sme obmotali jutovým špagátom. Viazaničku spolu s menovkou položte do stredu taniera alebo po jeho okrajoch.

  Niektoré pomôcky použité v článku kúpite v predajniach ŠEVT papiernictvo alebo online na www.sevt.sk