Aby po lete neboli ako vygumovaní...

Leto je ako stvorené na oddych od povinností. Školáci nechcú na školu ani len pomyslieť a už len pri predstave alebo akomkoľvek náznaku trénovania či opakovania nadobudnutých vedomostí sa stavajú na odpor. 

V septembri sa potom niektorí, žiaľ, vrátia do školy ako vygumovaní, pretože deti sa nielen rýchlo učia, ale pri tom množstve informácií, ktoré musia vstrebať, aj rýchlo zabúdajú.

Ak vaši školáci radi čítajú, tak ste to vyhrali. Je dokázané, že tí, ktorí čítajú veľa, majú lepšiu pamäť, ľahšie sa učia, koncentrujú, rozširujú si slovnú zásobu, zlepšujú si komunikačné zručnosti atď. Čo ak vaše dieťa k „hltačom“ kníh nepatrí? Existujú aj iné spôsoby, ako sa hravou formou a celkom nenápadne dá učenie k deťom prepašovať aj počas letných prázdnin. Jedným z nich je napríklad krížovka.

Prečo krížovka?

Pretože jej riešenie:

  • rozvíja jazykové schopnosti a logické myslenie
  • zlepšuje koncentráciu a pamäť
  • rozširuje a precvičuje slovnú zásobu
  • je relaxačnou a zábavnou aktivitou, ktorá sa dá robiť prakticky kedykoľvek a kdekoľvek

Aké pomôcky je dobre mať poruke?

Ceruzka

Ideálna je bežná ceruzka so strednou tvrdosťou (HB) alebo skôr mäkšia, ktorá dobre píše, ale aj sa dobre gumuje (3B, 4B).

 

Gumovacie pero


Je výborným pomocníkom, pretože umožní lúštiteľovi opraviť, čo potrebuje. Ak sa pomýli, chybu vygumuje a napíše správne písmeno či slovo.

Farbičky, fixky, veselé farebné perá


Nedajú sa síce vygumovať alebo zmazať, ale čo tam po tom. Hlavne, že podporia tvorivosť, hravosť a chuť lúštiť. Deti môžu písať obľúbenými farbami, jednotlivé slová si vyzdobiť, vyfarbiť obrázky a pod.

 

Ako na to, aby to bola zábava, ktorá má zároveň zmysel?

Výber vhodnej obtiažnosti: Začnite s krížovkami, ktoré sú vhodné pre vek a úroveň schopností vašich detí. Príliš ľahké ich budú nudiť a náročné zas môžu odradiť. Postupne môžete náročnosť zvyšovať.

Vytvorte vlastné krížovky: Vytvorte krížovky vy alebo ešte lepšie, deťom môžete dať papier a farebné ceruzky a nechať ich vytvoriť si vlastnú krížovku. To im pomôže premýšľať o slovách a písmenách a zároveň sa zábavne naučia tvoriť.

Tematické krížovky: Vyberajte alebo tvorte krížovku s témou, ktorá je pre deti zaujímavá, napríklad zvieratá, šport, príroda atď. Obľúbené témy pomôžu zvýšiť záujem detí o túto aktivitu a tiež vzbudiť zvedavosť, čo ukrýva tajnička.

Použite obrázky: Vedľa niektorých otázok alebo odpovedí môžete pridať obrázky, aby deti mali lepšiu predstavu o tom, o čom krížovka hovorí.

Buďte oporou a pripravení pomôcť: Ak sa deti zaseknú na niektorom slove, snažte sa im pomôcť nájsť odpoveď, aby sa necítili príliš frustrované a nevzdali to.

Urobte si z lúštenia hru: Môžete vytvoriť hru, v ktorej deti budú získavať body za každé správne slovo alebo dokončenú krížovku.

Tímová spolupráca: Ak máte viac detí, môžete vytvoriť tímy a nechať ich na riešení krížovky pracovať spolu. To podporuje spoluprácu a komunikáciu medzi nimi.

Kreatívne riešenia: Nechajte deti prísť s kreatívnymi spôsobmi, ako by mohli prísť na správne odpovede. To ich podporí premýšľať aj mimo zabehnutých dráh.

Uvoľnene a zábavne: Nezabúdajte, že cieľom je nielen deti vzdelávať a rozvíjať, ale mať pri tom zábavu a túto aktivitu si užiť. Tak príliš netlačte, uvoľnite atmosféru a robte to neformálne a príjemne.

Čím častejšie, tým lepšie: Alebo tréning robí majstra. :) Čím viac krížoviek budú mať deti odlúštených, tým sa im to bude robiť ľahšie, slová už im budú známe, pretože sa opakujú. Budú mať pri tom väčšiu istotu, podarí sa im to za kratší čas a sebavedomejšie.

Skúste odmenu: Motivujte deti tým, že im ponúknete malú odmenu, keď sa dopracujú k tajničke. To ich môže povzbudiť v úsilí a dokončeniu úlohy.

A viete, čo? Aj my máme pre vás a vaše deti pripravenú krížovku, za ktorú môžete získať zaujímavé odmeny. Zapojte sa do súťaže s anglickou krížovkou v našom školskom magazíne!