Darček na zahryznutie, ktorý očarí všetky vaše zmysly

18. decembra 2017

Darček na zahryznutie, ktorý očarí všetky vaše zmysly
18. decembra 2017 Veronika Heckova

Keď ho raz ochutnáte, zamilujete si ho. Spája sa v ňom zaujímavá chuť, pôsobivý vzhľad a kus poctivej ručnej práce. O čom hovoríme? O jabĺčku, ale nie hocijakom. Má karamelovú „košieľku“ a čokoládový „kabátik“ dozdobený kúskami sušeného ovocia, orieškami či chrumkavými perličkami. Tento originálny dezert priniesla na Slovensko pred niekoľkými rokmi Janka Jakubíková, s ktorou sme sa veľmi príjemne porozprávali nielen o tejto dobrote.

Janka, čo ste vyštudovali? Sevt Jablcka (2)

Som vyštudovaná muzikologička. Hudbou som žila odmala, spievala som aj hrala v rôznych zoskupeniach. Preto bolo jasné, že práve hudbe sa chcem v živote venovať.

Ako sa speváčka, hudobníčka, umelkyňa dostala k cukrárstvu? Bola to vášeň, záľuba, alebo len náhoda?

Po škole prišla realita. Hudobne sa mi nepodarilo uplatniť, vydala som sa, prišli deti. S rodinou sme aj veľa cestovali, preto mi na hudbu veľa času nezostávalo (ak nepočítam spievanie v sprche a uspávanky). Chýbalo mi však niečo kreatívne, v čom by som sa mohla realizovať.
Po návrate z USA,  kde som prvýkrát ochutnala ich „caramel apples“,
som sa pokúsila vyrobiť si vlastný krémový karamel. Ani sama neviem, čo ma pri tom udržalo, pretože zo začiatku to bolo na princípe pokus-omyl. A tých omylov bolo veľa. Kuchyňa pripomínala laboratórium tesne po výbuchu. Napokon som však ten svoj recept našla a zdokonalila ho až do dnešnej podoby. Náhoda chcela, že v susednej obci máme veľký jablkový sad. A bolo rozhodnuté.

Ako ľudia vnímajú tento netradičný dezert? Predsa len je to v našich končinách niečo celkom nové.

Myslím si, že ľuďom jabĺčka zachutili. Zo začiatku to chcelo veľa vysvetľovania, ale vizuál jabĺčok ich zaujme väčšinou na prvý pohľad a o to je potom jednoduchšie ponúknuť im tento, možno netradičný dezert. V súčasnosti máme už našich stálych zákazníkov, jabĺčka pripravujeme aj na firemné eventy a svadby.

My sme mali možnosť vidieť aj americký originál a, pravdupovediac, vaše jabĺčka sú omnoho krajšie. Duša umelca sa vo vás nezaprie.

To ma veľmi teší. Bude to asi tým, že moje jabĺčka sú „handmade“. Každé jedno je originál a každé jedno osobne vyrábam. V predvianočnom období využívam aj pomoc, no karamel i čokoládu si chystám vždy sama.

V čom je podľa vás tajomstvo úspechu tejto dobroty? Recept nám asi neprezradíte, však?

Mňa na jabĺčkach očaril kontrast kyslého šťavnatého jabĺčka, krémového karamelu a kvalitnej sladkej čokolády. Recept na karamel posuniem asi iba svojim deťom, ak ho raz budú chcieť.

Dnes máte svoj vlastný obchodík, navštevujete rôzne výstavy a akcie, máte svojich klientov, ktorí sa k vám radi a s chuťou vracajú. Asi ale nebolo ľahké vybudovať si vlastnú značku. Aké boli vaše začiatky?

Začiatky teda ľahké neboli. Keď sme však už doma v chladničke nemali nič okrem jabĺčok a objednávky stále pribúdali, začali sme uvažovať nad vlastnou prevádzkou. Bolo s tým veľa práce, papierovačiek, organizácie… No povýšiť toto moje hobby na prácu bolo to najlepšie rozhodnutie, ktoré vôbec neľutujem.

 Na aké príležitosti si vaši klienti najčastejšie objednávajú jabĺčka?

Je to naozaj rôzne. Najčastejšie sú to narodeniny, meniny, sviatok sv. Valentína, Vianoce a Veľká noc, ale chystali sme už aj jabĺčkovú svadobnú tortu či darčeky pre zamestnancov. Niekedy si k nám zákazníci chodia po jabĺčka aj len tak, aby urobili niekomu radosť.

Dnes sa asi musíte poriadne obracať, hlavne v tomto predvianočnom a sviatočnom období. Približne koľko jabĺčok vznikne okolo Vianoc vo vašej umeleckej kuchyni?

To áno, Vianoce sú i pre nás top sezóna, keďže práve vtedy máme aj veľa firemných zákaziek. Neraz v práci aj nocujem. Týždenne je to aj viac než 300 kusov.

Máte krásnu rodinku – manžela a tri detičky. Ako sa dá vôbec zladiť rodina a podnikanie? Pomáha vám niekto? Zostáva vám ešte nejaký voľný čas?

Ďakujem, áno, veľmi sa z nich teším. Obchodík mám už štvrtý rok, postupne sme sa teda naučili, ako všetko zladiť. Dnes mám v obchode dve šikovné dievčatá, ktoré mi pomáhajú s predajom a keď treba, aj s výrobou. Leto mám rezervované pre rodinu a z času na čas si nájdem chvíľu aj na hudbu či dobrý koncert.

 Aj u vás doma sa ešte jedia karamelové jabĺčka, alebo ste sa ich už objedli? La Caramela

Samozrejme, že jedia, no určite nie každý deň. Keď je však príležitosť, radi si na nich pochutnáme.

Čo všetko by mal podľa vás spĺňať dokonalý jedlý darček?

Pre mňa je najpodstatnejšie to, aby bol vyrobený s láskou. Pokiaľ je to možné, vlastnoručne.
Lebo veď uznajte, nedokonalá, no vlastnoručne vyrobená čokoládka chutí viac ako hocijaká bonboniéra z obchodu. A keď si ešte dáte záležať na krásnom balení…

 Recept na karamel nám usmievavá Janka z LaCaramela síce neprezradila, no poradila nám, ako si pripraviť malú dobrotu, s ktorou určite radi pomôžu aj deti. Potešte blízkych milým darčekom zo svojej domácej cukrárskej dielne.

Čokoládky pre radosť

Budete potrebovať:

kvalitnú čokoládu nasekanú na malé kocky • lyofilizované (t. j. mrazom sušené) ovocie • oriešky • kokos • antikorovú misku do vodného kúpeľa • papier na pečenie • košíčky na mafinycelofánové vrecúškaozdobné stuhydarčekovú škatuľkumenovku

Postup:

2/3 nasekanej čokolády vsypte do misky a nad vodnou parou zohrievajte na cca 45 – 50 °C. Potom misku vyberte, vsypte zvyšnú 1/3 čokoládových kúskov a temperujte, aby mali čokoládky správnu tvrdosť, krehkosť a lesk. Stálym miešaním sa rozpustí všetka čokoláda a zachladí sa na optimálnu teplotu. Misku dôrazne obúchajte o podložku, aby ste sa zbavili nežiaducich vzduchových bublín. Papier na pečenie rozprestrite na pevnú podložku alebo dosku na krájanie, ktorá sa vám zmestí do chladničky. Pomocou lyžice alebo malej naberačky nalievajte čokoládu na papier, napríklad do tvaru oválu. Môžete použiť aj väčšie perníkové formičky na dosiahnutie pravidelného tvaru alebo čokoládu nalejte do formičiek na pralinky alebo košíčkov na mafiny. Tabuľky čokolády ozdobte orieškami, lyofilizovaným ovocím či kokosom. Zdobenie môžete pokojne prenechať deťom. Fantázii sa medze nekladú. Potom celú dosku zachlaďte do úplného stuhnutia. Hotové čokoládky zabaľte do celofánového vrecúška a previažte mašľou. Alebo ešte exkluzívnejšie – vložte ich do elegantnej papierovej či kovovej darčekovej škatuľky a pripojte venovanie. A vlastnoručne vyrobený darček je na svete.

Webová stránka na jabĺčka: www.lacaramela.sk

Všetko potrebné na krásne zabalenie vlastnoručne vyrobených darčekov nájdete v našich predajniach a v eshope www.sevtprerodinu.sk.

Komentáre (0)

Komentovať článok

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

*