Vyškrabávacie obrázky - vyrobte si s nami vlastné

Poznáte ich?  Sú to obrázky, ktoré sú na povrchu pokryté vrstvou farby, vy túto vrstvu odstraňujete pomocou tvrdého nástroja tak, aby sa postupne odkryl pod ňou schovaný motív. Ide o podobný princíp ako na stieracích žreboch, kde sa po zoškriabaní zvyčajne striebornej vrstvy dozviete či a čo ste vyhrali. Vašou odmenou pri vyškrabávaní obrázkov bude skvelá zábava a odhalenie, čo sa pod ochrannou vrstvou ukrýva.

Vyškrabávanie je vhodné najmä pre škôlkarov, ale dá sa využiť aj u školákov pri učení abecedy, číslic, na rôzne didaktické hry, odhaľovanie krajín na mape a pod. 

Táto aktivita je pre deti výborná, pretože:

  • podporuje jemnú motoriku, učenie a rozvoj
  • rozvíja predstavivosť, fantáziu
  • trénuje trpezlivosť a koncentráciu
  • znižuje stres a vedie k relaxácii

Áno, treba pri tom počítať aj s menším neporiadkom, keďže zoškriabaná farba len tak sama niekam nezmizne, ale vytvára žmolky. Preto je určite na mieste použiť minimálne obrus na stôl alebo podložku a deťom dať zásterku.    

U nás, samozrejme, nájdete už hotové obrázky s rôznymi motívmi či príbehmi. No poďte si s nami vyrobiť vlastné! 

Čo budete potrebovať: výkres (formát A5 alebo A6), nožnice, voskovky, štetec alebo valček, širokú lepiacu pásku, sýtu čiernu farbu (temperovú, akrylovú) alebo čierny tuš, špajdľu/drievko/klinček

Postup: 

  1. Na výkres pomocou voskoviek nakreslite ľubovoľný motív – postavičky, zvieratká, domčeky, čokoľvek vám napadne. Môžu to byť aj len rôzne farebné tvary či plôšky.
  2. Pokreslený povrch prelepte priesvitnou lepiacou páskou tak, aby ňou bol obrázok kompletne prekrytý (páska ochráni kresbu, aby sa pri vyškrabávaní nepoškodila), okraje pásky (prípadne aj papiera) zastrihnite.
  3. Celú plochu obrázka zamaľujte hustou čiernou farbou tak, aby podklad nepresvital, a nechajte poriadne vyschnúť. 
  4. Potom sa dieťa pomocou špajdle, drievka či klinčeka môže pustiť do odkrývania.
  5. Podľa vlastnej fantázie môže postupne poodkrývať všetky plochy, alebo vybrať len niektoré časti obrázka, prípadne aj vyškrabať si vlastné vzory. 

Náš tip:

Ako podklad môžete použiť aj hotový vytlačený obrázok alebo fotografiu. 

Takto vyrobený obrázok poslúži aj ako milý darček k sviatku alebo pomocou neho môžete odhaliť tajomstvo (napríklad pohlavie bábätka). Priložte k nemu drievko, previažte peknou stuhou a darujte niekomu, koho máte radi. Alebo si ho vyrobte len tak, pre zábavu a pre radosť. 

Pomôcky na výrobu nájdete v predajniach ŠEVT papiernictvo alebo na www.sevt.sk.