Čo naozaj potrebuje prváčik do školy a koľko vás to bude stáť?

Príspevok k prídavku na dieťa pre prváčika. Štát chce týmto príspevkom odbremeniť rodičov prvákov od nákladov spojených s nástupom do školy a prispieť im jednorazovým príspevkom vo výške 110 € na školské potreby (platí na rok 2023/24).

Nemusíte oň nijako špeciálne žiadať, dostanete ho automaticky ako navýšenie prídavku na dieťa približne v polovici októbra. Netreba sa obávať, že by na vás a vášho prváčika zabudli. Príspevok bude vyplatený na základe databázy centrálneho registra, do ktorej je každá základná škola do konca septembra povinná nahlásiť svojich žiakov. Načasovanie príspevku nie je celkom ideálne, keďže školské nákupy vás neminú už koncom leta, resp. v septembri, no vďaka nemu sa vám aspoň časť vynaložených prostriedkov do rodinného rozpočtu vráti. Poteší, však?

Ak sa zamýšľate nad tým, ako tieto prostriedky čo najefektívnejšie využiť, radi vám s tým pomôžeme.

Ponúkame vám aj orientačnú cenovú kalkuláciu v dvoch verziách pre vašu lepšiu predstavu a ľahšie rozhodovanie. Tieto ukážkové zoznamy môžete zároveň použiť ako ťahák pri nakupovaní v našej predajnej sieti či eshope.

Základná výbava

Sú absolútnym základom štartovacej výbavy vášho školáka, bez nich to jednoducho nejde... Je už na vašom zvážení, aký typ a model školskej tašky si zvolíte, či sa rozhodnete pre naplnený peračník alebo kúpite prázdny a pomôcky doň si povyberáte podľa vlastného uváženia.

Nevyhnutné školské pomôcky

Predstavujú pomôcky, nástroje a pracovné materiály, ktoré budú vaše deti dennodenne, resp. na pravidelnej báze využívať pri svojej „práci“. Pokiaľ vás vaša škola vopred informovala o spoločnom nákupe, resp. zaobstaraní niektorých pomôcok a materiálov za vás (napríklad už počas zápisu), patríte k tým šťastnejším. Ak však nie, musíte ich svojmu dieťaťu zaobstarať vo vlastnej réžii.

V tejto kategórii ide aj o akýsi spotrebný materiál, ktorý vaše dieťa bude počas školského roka používať, a teda treba počítať s jeho opotrebením, minutím a (nielen) u prváčikov aj s prípadnou stratou...

Užitočné doplnky

Nie sú nevyhnutné, no ak ich pre vaše dieťa zaobstaráte, nebudete ľutovať. Ich hlavnou úlohou je totiž chrániť pomôcky a obsah školskej tašky pred poškodením, čím môžu výrazne predĺžiť ich životnosť a ušetriť vám ďalšie financie z rodinného rozpočtu.

  • školské dosky – ochránia obsah a zároveň pomôžu udržiavať poriadok v školskej taške
  • obaly na zošity a učebnice – ochránia pred predčasným zničením, keďže so zošitmi a knihami sa neustále manipuluje
  • vrecká na prezuvky, výtvarnú a telesnú výchovu – poslúži aj krabica od topánok alebo plátenná taška, ktorú máte doma... tá však nebude taká štýlová a oku lahodiaca ako vrecúško s obľúbeným rozprávkovým hrdinom ;-)
  • box na desiatu a fľaša na pitie – tiež by sa dali nahradiť klasickou kuchynskou dózou a originálnou fľašou od nápoja... akokoľvek sa pri týchto položkách rozhodnete, praktické obaly na jedlo a pitie by určite mali mať v školskej taške svoje čestné miesto
  • peňaženka alebo kapsička na krk – na drobné vreckové, električenku, lístky na obed, čitateľský preukaz do knižnice či iné „cennosti“, ktoré dieťa potrebuje mať v škole pri sebe (pokiaľ na to nie je vyčlenený priestor napríklad v peračníku)

Špeciality pre prvákov

Keďže vieme, že prváčikovia si pri učení vyžadujú osobitý prístup, navrhli sme pre nich aj špeciálne pomôcky, ktoré sú prispôsobené práve ich potrebám.  Vďaka nim to deťom v škole pôjde o niečo ľahšie :-)

  • zošity s pomocnými linajkami – pomôžu malým školákom v úplných začiatkoch písania. Neposlušné písmenká budú mať vďaka jednej alebo dvom pomocným linajkám tú správnu výšku a veľkosť.
  • záložka s okienkom – je užitočným pomocníkom pri nácviku čítania. Deti majú totiž v tomto veku výbornú pamäť a text, ktorý majú čítať, sa rýchlo naučia naspamäť. Záložka poslúži na prekrytie textu a čítanie iba tej jeho časti, ktorú dieťa vidí cez okienko.
  • pracovný zošit Abeceda - je pútavou učebnou pomôckou, ktorá slúži na precvičovanie písaných a tlačených písmen. Predpísaný vzor každého písmena a pomocné čiary napomáhajú v získavaní istoty v peknom pravopise.
  • pracovný zošit Školáčikhravou a zábavnou formou predkladá deťom 1. a 2. ročníka rôzne úlohy a cvičenia, vďaka ktorým sa zdokonaľujú v predmetoch ako slovenský jazyk a sloh, matematika, prvouka, hudobná výchova a angličtina

S čím ešte počkať

Pero nekupujte hneď na začiatku školského roka, resp. ešte pred jeho začiatkom. Počkajte s ním radšej na inštrukcie a odporúčania od pani učiteľky. Prváci tak či tak začínajú písať najskôr ceruzkou a až keď si osvoja základný úchop a nacvičia rôzne techniky, začnú používať pero.

Zošity sú tiež artiklom, ktorý je dosť ovplyvnený rozhodnutím učiteľa, resp. výsledkom dohody pedagógov z vašej školy, aký typ zošita sa bude používať na ktorý predmet. Ak však chcete byť aj v tomto smere aspoň trochu pripravení, nič nepokazíte, ak dieťaťu zaobstaráte:

  • malé slovníčky (č. 624 alebo č. 644 – 2 ks) – zvyčajne slúžia na oznamy a komunikáciu učiteľa, resp. pani vychovávateľky s rodičmi
  • veľký čistý zošit (č. 420 – 1 – 2 ks) – dieťa ho využije pri trénovaní písania, prípadne na Prvouku, v rámci ktorej sa kreslí, lepí, tvorí...
  • malý notový zošit – na hudobnú výchovu

Pokiaľ by ste sa rozhodli predsa len kúpiť pero s náhradnými náplňami a rôzne druhy zošitov v predstihu, ak by ste sa aj náhodou netrafili do výberu učiteľa, nič sa nedeje, vaše dieťa ich využije neskôr alebo poslúžia staršiemu súrodencovi ;-)

Takto by mohol vyzerať váš nákup...