Svadobné plány

Klasik, Anton Pavlovič Čechov, kedysi povedal: „Keď miluješ, objavuješ v sebe toľké bohatstvo, toľkú nehu a toľko citu, až je ti na neuverenie, že si schopný toľkej lásky.

Nuž, nielen zaľúbenci s ním určite budú súhlasiť. Láska nám dáva pocit, že sme milovaní a môžeme milovať... A odtiaľ je už iba krôčik k tomu, aby ste si povedali spoločné „áno“.

Ideme do toho...

A je to tu! Povedali ste si, že idete do toho a svadba je už na spadnutie? Nadýchnite sa, vydýchnite a s chladnou hlavou začnite plánovať váš veľký deň. Okrem výberu dátumu, svadobných šiat či zarezervovania si miestnosti, kde budete mať svadobnú hostinu, musíte vyriešiť aj množstvo „malých“ detailov, na ktoré sa neoplatí zabudnúť. Ako začať? V prvom rade si ujasnite, v akom duchu by sa mal niesť váš deň „D“. Ste romantická duša, moderné žieňa či extravagantný živel? Pokojne svadbu naplánujte v štýle, ktorý vám je blízky. Mať vo svadobný deň najkrajšie šaty, líčenie či účes je pre každú nevestu veľmi dôležité. Za tým však nezaostávajú ani praktické veci, ako sú svadobné oznámenia, pozvánky k svadobnému stolu, menovky či také „vychytávky“ ako nálepky na víno.

Kedy si dať vyrobiť svadobné oznámenia?

Nad tým, ako budú vyzerať vaše svadobné oznámenia by ste mali začať uvažovať aspoň tri mesiace pred svadbou. Od nápadu, cez výrobu až po doručenie rodine či kamarátom môže totiž prejsť oveľa dlhšia doba, akú predpokladáte. Dnes si už viete vlastné svadobné oznámenia navrhnúť sami a dať ich v tlačiarni vytlačiť. 

Viete, čo na svadobnom oznámení nesmie chýbať?

  • mená snúbencov;
  • dátum, čas a miesto, kde sa bude svadba konať (pozor – nie hostina!);
  • adresy oboch snúbencov alebo ich spoločná adresa, aby hostia vedeli, kam zaslať gratulácie k svadbe;
  • svadobné oznámenie môžete doplniť aj pekným mottom, citátom či vlastnou básničkou;
  • ak chystáte svadobnú hostinu, nezabudnite pre hostí pripraviť aj kartičky s pozvaním k svadobnému stolu.

Moderné, klasika, „handmade“ či dokonca „vintage“? Rozhodnutie je na vás...

Každý sme iný. Niekto je zástancom klasiky a nerád experimentuje. Iný má rád moderné dynamické veci a plánuje, že i jeho svadobné oznámenie bude mať „šťavu“. Ďalší chce mať všetko „vo svojich rukách“, a preto si svadobné oznámenie radšej vyrobí sám.  Stačí nápad, šikovné ruky a pár drobností na výrobu a vyčaríte si jedinečné a zároveň trendové svadobné oznámenie.

Farby oznámení

Farbu alebo kombináciu farieb svadobného oznámenia si môžete zvoliť podľa svojho vkusu či svadobnej výzdoby. Ak volíte viac farieb, vyberajte naozaj s citom. Menej je niekedy naozaj viac...

Najčastejšie rozmery svadobných oznámení

Zvažujete, ktorý formát svadobného oznámenia by bol pre vás ten najvhodnejší? Medzi najčastejšie používané rozmery patria:

  • A6 - 105 mm x 148 mm
  • atyp - 90 mm x 90 mm
  • A5 - 148 mm x 210 mm
  • 1/3 A4 - 99 mm x 210 mm

Pozvánky k svadobnému stolu sa najčastejšie vyrábajú vo formáte 90 mm x 50 mm.

Aký papier je najvhodnejší na výrobu svadobných oznámení?

Hľadáte papier, na ktorom by vyniklo vami navrhnuté svadobné oznámenie? Medzi najobľúbenejšie patrí biely a zlatý perleťový papier, prípadne biely hladký či štruktúrovaný papier. Jeho hrúbka by mala byť od 240 do 300 g/m2.

Koľko oznámení potrebujem?

Pri rozhodovaní, koľko svadobných oznámení budete potrebovať, sa treba zamyslieť, komu okrem pozvaných hostí chcete dať vedieť, že budete mať svadbu. Ideálne je spísať si zoznam pozvaných hostí, k tomu prirátať ľudí, ktorí by o vašom dni „D“ mali vedieť (kamaráti, širšia rodina, známi, spolužiaci, obľúbení učitelia...), a netreba zabudnúť ani na rezervu (do albumu, tí, na ktorých ste zabudli pri písaní zoznamu a podobne). Rezerva zvyčajne býva 10 – 20 kusov svadobných oznámení.

Pekne ich zabaľte...

Ak chcete dodať svojim svadobným oznámeniam šmrnc a originalitu, nezabudnite na obálky. Nemusia byť iba klasické biele či krémové, pokojne sa môžete pustiť aj do odvážnejších farieb, ako sú zlatá, strieborná, orgovánová, zelená, modrá, ale aj neónovo ružová, žltá či oranžová. Ste pozvaní na svadbu a rozhodli ste sa obdarovať novomanželov peniazmi, ibaže neviete, ako vhodne tento darček odovzdať? Nezúfajte a zaobstarajte si na túto príležitosť kreatívnu obálku na peniaze.

Šesť vecí, ktoré si môžete urobiť v rovnakom dizajne

  1. svadobné oznámenia
  2. pozvánky k svadobnému stolu
  3. svadobná karta/menu, resp. nápojová karta
  4. menovky na svadobné stoly
  5. etikety na víno
  6. posvadobné oznámenia (pre tých, ktorým chcete oznámiť, že ste sa stali manželmi)

Papiere, obálky, doplnky k stolovaniu, darčeky a ešte oveľa viac pre váš dokonalý svadobný deň nájdete v predajniach ŠEVT papiernictvo alebo online na www.sevt.sk.