Začíname kresliť

Leto je u nás v ŠEVT-e obľúbeným ročným obdobím. A nielen kvôli dovolenkám. Je pre nás obdobím vôní, čerstvej zeleniny, ovocia a hlavne – FARIEB.

Ako ste si mohli všimnúť, naše predajne farbami doslova žiaria. Nezáleží na tom, či ide o detské farbičky alebo kancelárske zakladače. Všetko farebné nabíja ľudí energiou a prináša radosť. Preto sme sa rozhodli (trochu netradične) priniesť farby nie do vašej kancelárie či detskej izby, ale do kuchyne. A keďže ide leto, nebudú to iba nápady farebné a hravé, ale najmä zdravé. Poďme sa na ne teda rovno pozrieť.

Zdravý domáci džem (bez cukru a umelého zahusťovania)

Zdravý domáci džem

Povedzme si to rovno – domácim džemom sa tie z obchodov nikdy nevyrovnajú. Ako si ale vyrobiť džem, ktorý bude mať správnu konzistenciu aj sladkosť bez toho, aby sa použil cukor či umelé látky na zahusťovanie? Celkom jednoducho – podľa nášho receptu.

Budete potrebovať:

  • ovocie – jahody, čučoriedky, marhule, čerešne atď. – výber je na vás
  • arrowroot (škrobový prášok) alebo agar prášok
  • soľ
  • hrozienka alebo stévia (ak je ovocie dostatočne sladké, netreba)
  • hrniec s hrubším dnom
  • poháre na zaváranie

Varenie džemu:

Ovocie umyte, odstráňte kôstky a zvyšok (ak je potrebné) nakrájajte na menšie kúsky. Vložte do hrnca, jemne prisoľte (áno, čítate dobre, soľ totiž z ovocia vytiahne sladkosť) a nechajte pod pokrievkou variť bez pridania vody 30 – 60 minút. Keď ovocie začne púšťať vodu, pokrievku odložte a šťavu nechajte za občasného miešania čo najviac vyvariť. Čím dlhšie budete ovocie variť, tým bude sladšie, pretože cukor v ňom obsiahnutý začne karamelizovať.

Potom ho rozmixujte do hladka tyčovým mixérom. Ak bude hmota stále riedka, môžete ju nechať ešte nejaký čas variť, alebo pridajte na zahustenie agar prášok/arrowroot. Pomixujte a odstavte. Pri chladnutí bude džem hustnúť.

Plnenie pohárov:

Poháre prepláchnite vriacou vodou z varnej kanvice a vysušte čistou utierkou. Nalejte do nich hotový džem, uzatvorte viečkom a následne sterilizujte – poukladajte ich do väčšieho hrnca, zalejte do 2/3 vodou a nechajte variť asi 40 minút. Potom ich vyberte, otočte dnom nahor, skontrolujte, či sa všetky viečka poriadne prichytili a nechajte vychladnúť. Skladujte na chladnejšom mieste.

Dobré tipy:

Ak bude džem po 30 minútach varenia stále málo sladký, pridajte sušené hrozienka a nechajte povariť ešte 20 minút.

V prípade, že by bol riedky, môžete pridať aj nastrúhané jablká, ktoré obsahujú pektín spôsobujúci hustnutie.

Ak hotové džemy pekne zabalíte, budú sa dať použiť ako darček. Ozdobiť ich môžete pomocou farebných papierov, prírodného špagátu, stužky, dekoračných pásiek či ozdobných samolepiacich etikiet. 

Zdravé informácie:

Arrowroot sa získava z maranty trsťovitej. Obsahuje kyselinu listovú, vitamíny skupiny B a minerály. Jeho výhodou je ľahká stráviteľnosť a tiež to, že neobsahuje lepok. Používa sa na zahusťovanie.

Agar sa získava z červených rias Rhodophyta. Ide o sacharid bohatý na minerály s nízkym obsahom kalórií. Pozitívne pôsobí pri ochoreniach kĺbov a má protizápalové účinky. Používa sa aj do ovocných dezertov ako želatína.

Stévia je rastlinka s obsahom zložiek, ktoré zvyšujú sladkosť. Používa sa ako náhrada cukru.

Zdravý sirup (bez varenia, bez cukru)

Keď sa povie domáci sirup, väčšina z nás si asi spomenie na ten bazový. Zdravé domáce sirupy si však môžete vyrobiť aj z rôznych byliniek. A naviac bez varenia, takže si zachovajú všetky dôležité vitamíny. Ako na to?

Budete potrebovať:

  • čerstvé bylinky
  • med
  • uzatvárateľné poháre
  • plátno na scedenie

Postup:

Poháre prepláchnite vriacou vodou z varnej kanvice a vysušte čistou utierkou. Bylinky opláchnite, dôkladne vysušte a natrhajte na menšie kúsky. Ak máte mažiar, zľahka ich podrvte, aby sa z nich uvoľnila šťava. Potom ich vložte do pripravených pohárov. Poháre naplňte do 3/4, zvyšok doplňte medom až po okraj a uzavrite. Poháre poukladajte na teplé slnečné miesto (najlepšie na okno) a denne kontrolujte. V prípade potreby doplňte med. Po 2 – 3 týždňoch vzniknutý sirup preceďte cez čisté plátno a prelejte do čistých uzatváracích pohárov. Skladujte v chladničke.

Zdravé informácie:

Vyberte si bylinky zo svojej záhrady, balkóna alebo ich nazbierajte počas prechádzky v lese. Vďaka príprave bez varenia bude váš sirup nielen chutný, ale aj prospešný zdraviu.

Baza čierna – pomáha pri chrípke a nachladnutí, podporuje potenie, má antibakteriálne účinky, posilňuje imunitu, čistí krv

Žihľava dvojdomá – čistí krv, pôsobí protizápalovo, pomáha najmä v oblastiach močového ústrojenstva, podporuje metabolizmus

Sedmokráska obyčajná – je účinná pri ochoreniach dýchacích ciest a zápaloch močového ústrojenstva, čistí krv, posilňuje imunitu

Lipa – posilňuje organizmus, znižuje horúčku, uľahčuje vykašliavanie, podporuje trávenie, riedi krv

Materina dúška – posilňuje pľúca a priedušky, dezinfikuje, pôsobí upokojujúco, podporuje trávenie a zmierňuje menštruačné ťažkosti

Medovka lekárska – pôsobí upokojujúco, tlmí bolesti hlavy, uvoľňuje kŕče, upokojuje búšenie srdca, pomáha pri nespavosti

Levanduľa – pôsobí upokojujúco, tlmí bolesti hlavy, podporuje tráviace a dýchacie ústrojenstvo

Kamilka – posilňuje a upokojuje organizmus, pôsobí protizápalovo a antibakteriálne, pomáha pri chrípke, tráviacich ťažkostiach a problémoch močových ciest

Mäta pieporná (zbiera sa pred rozkvitnutím) – zlepšuje tráviace problémy, podporuje metabolizmus a chuť do jedla, upokojuje a posilňuje organizmus

Chutné a zdravé mafiny (bez múky, cukru a prášku do pečiva)

Ako pripraviť zdravú verziu mafinov bez múky a cukru? Vyskúšajte náš recept.

Budete potrebovať:

  • ovsené vločky (2 hrnčeky)
  • biely grécky jogurt (2 x 180 g)
  • banány (zrelé – bodkované, 2 ks)
  • med (podľa potreby, cca 3 – 4 lyžice)
  • vajcia (2 ks, nemusia byť)
  • vínny kameň (2 čajové lyžičky)
  • ovocie, čokoláda atď.

Postup:

Ovsené vločky rozmixujte na múku a zmiešajte s vínnym kameňom. Do druhej misky vložte zrelé banány (čím sú zrelšie, tým sú sladšie), grécky jogurt, med, vajcia a rozmixujte na tekutú hmotu. Tú následne zmiešajte s ovsenými vločkami, teraz však bez mixéra. Čím ľahšie budete miešať, tým bude cesto nadýchanejšie. Môžete primiešať aj kúsky čokolády. Vzniknuté cesto dávkujte lyžicou do košíčkov na mafiny, navrch pridajte ovocie a pečte do zlatista pri teplote 180 – 200 °C.

Dobré tipy:

Mafiny môžu poslúžiť nielen ako jednoduché a zdravé občerstvenie pre návštevy či na oslavy. V pekných košíčkoch a krabičkách určite potešia aj ako darček.

Dodatočné informácie:

Vínny kameň je zdravou náhradou prášku do pečiva. Vzniká ako vedľajší produkt pri výrobe vína a má výborné kypriace schopnosti. Na rozdiel od klasického prášku do pečiva neobsahuje fosfáty, ťažké kovy a väčšinou ani lepok. Kúpite ho v bioobchodoch a DM drogériách.

Spomenuté produkty v článku nájdete v predajniach Ševt papiernictvo alebo na eshope www.sevt.sk.