Vianočné pečenie s deťmi

1. decembra 2016

Vianočné pečenie s deťmi
1. decembra 2016 Veronika Heckova

Vianoce sú časom, keď si všetci vychutnávame nielen atmosféru, ale aj množstvá dobrôt pripravených pre svojich blízkych.

Nočnou morou sa ale stáva vianočné pečenie pri predstave kuchyne plnej múky, vajec a našich malých nájazdníkov. A pritom zbytočne. Veď všetky tie sladkosti pečieme vlastne hlavne pre nich. A tak namiesto toho, aby sme im vymýšľali program a zatvárali sa na desať zámkov vo svojej svätyni, otvorme dvere a užime si smiech a smršť detskej fantázie. Pre nás je to možno náročná nevyhnutnosť upiecť všetko, čo upečené byť musí, ale pre deti je to dobrodružstvo – môcť sa beztrestne až po zápästia ponoriť do múky, snežiť cukrom alebo udrieť vajíčkom o misu.

Tak zabudnime na vážnosť a smejme sa s nimi. Chcelo by to zmeniť sa na koordinátora a radšej celkom zavrieť oči nad neporiadkom. Nakúpime si suroviny, zvoláme našu pracovnú brigádu a rozdelíme si úlohy. Ale pozor, až sa deti spamätajú z úžasu, začne sa boj o to, kto bude obsluhovať váhu a kto mixér. Preto pravidelne obmieňajme poverenia.

V každom prípade sa pripravíme na veselo prežitý čas, počas ktorého si naše ratolesti ani len nespomenú na tablet alebo telku a už vôbec nie na to, že niekde na svete existuje nuda. Ďalším bonusom je, že pri príprave a pečení si precvičia matematiku, čítanie, fyziku i chémiu a ani o tom nebudú vedieť.

Recepty si môžeme vytlačiť, vložiť do euroobalov a dať deťom, aby sa držali postupu. Tým mladším ich budeme musieť prečítať.

Mäkké vianočné medovníky sevt_pecenie_deti

Budeme potrebovať:

600 g hladkej múky (obyčajnej, nie špeciál), použiť môžeme aj celozrnnú alebo špaldovú
200 g práškového cukru
150 g masla
3 celé vajíčka
6 polievkových lyžíc medu (najlepšie lesného)
2 polievkové lyžice kakaa (môže byť aj menej), príp. namiesto neho použite svätojánsky chlieb
1 čajovú lyžičku sódy bikarbóny
1 čajovú lyžičku mletej škorice
1 čajovú lyžičku perníkového korenia
1 čajová lyžička rumu (dobrovoľné)
tuk na vymastenie plechu
1 vajíčko na potretie medovníkov
cukrová poleva na ozdobenie – kúpite aj hotovú farebnú, deti ju iste ocenia
polovičky orechov alebo mandlí
Všetky suroviny by mali mať izbovú teplotu.

Postup:

K váhe postavíme malého pomocníka a necháme ho odvážiť potrebné množstvá sypkých surovín. Cukor vsypeme do misy, v ktorej ho mixérom vyšľaháme spolu s maslom a vajcami. Do odváženej múky pridáme kakao, korenie, škoricu a vmiešame sódu. Presypeme k maslovo-vajcovo-cukrovej hmote a šup ponoriť ruky. Cesto sa bude poriadne lepiť, takže občas bude treba ručičky od sladkej lepkavej hmoty oslobodiť. Sladkú kôpku dáme postáť do chladu.

Medzitým si podľa chuti uvaríme kávu, čaj, čokoládu, kakao… A prestávku využijeme na pečenie mafinov. Vychladnuté cesto sa správa lepšie, už sa tak nelepí. Necháme ho chvíľku prispôsobiť sa izbovej teplote, aby nám pri váľaní nepopraskalo. Potom ho na pomúčenej doske vyváľame na hrúbku 3 mm a pustíme sa do vykrajovania. Túto časť pečenia zvládnu aj tí najmenší, tak ich nechajme, nech sa vybláznia. My zatiaľ vymastíme plec110h a necháme vyhriať rúru na 200 °C. Vykrojené tvary poprenášame na vymastený plech. Pečieme naozaj krátko, len 4 – 5 minút. Vyšľaháme si vajíčko a potrieme ním ešte horúce medovníčky, aby boli krásne lesklé. Potom ich prenesieme na veľký tanier a necháme vychladnúť. A môžeme ochutnávať.

Medovníčky sú nádherne mäkké, voňavé a sladké. Naozaj sviatočné a ako za odmenu. Zdobiť ich môžeme pokojne aj na ďalší víkend alebo cez voľné popoludnie, keď bude vonku tak škaredo, že aj pes odmietne vyliezť z búdy.

Na polevu budeme potrebovať 1 bielok, 150 g práškového cukru a niekoľko kvapiek citrónovej šťavy. Ak by sa zdala pririedka, pridáme cukor. Zdobíme pomocou vreciek na zdobenie. Pre malých pomocníkov sú ideálne tuby, ktoré kúpite už aj s farebnou náplňou. Kto chce, môže použiť aj rôzne cukrovinkové ozdoby. Skladujeme, ak nám po ochutnávke niečo zvýšilo, v nádobe s jabĺčkom.

V byte prevoňanom medovníkmi sa spí naozaj sviatočne. Malí cukrári budú zaspávať so sladkým úsmevom na tváričke a s voňavými ručičkami. A navyše aj krásne unavení a blažení zo spoločného pečenia.

Rýchle a mäkučké mafiny  sevt_pecenie4

Budeme potrebovať:

200 g hladkej múky, môžeme použiť aj špaldovú
100 g kryštálového cukru
2 kávové lyžičky prášku do pečiva
1/2 balenia vanilkového cukru
1 vajce
120 g mlieka
120 g oleja
čokoládu
sušené ovocie
formy na mafiny

 

Ak chceme, aby boli mafiny perníkové, namiesto vanilky použijeme škoricový cukor a namiesto obyčajného prášku do pečiva kypriaci prášok do perníka. Z tohto množstva nám vyjde 12 kusov mafinov.

Odvážime si sypké suroviny. Múku preosejeme, aby boli mafiny pekne nadýchané. Deti budú z múkového sneženia nadšené. Potom ju zmiešame s cukrom, vanilkovým cukrom a práškom do pečiva. Mlieko s vajíčkom si zvlášť vyšľaháme. Pomocníci to môžu pokojne robiť vidličkou alebo rovno ručným mixérom vo vyššej nádobe (aby sme zmes nemuseli zmývať z linky a zo stien). Vlejeme ju do múčnej zmesi a pokračujeme v mixovaní. Šľaháme 2 – 3 minúty, nech sa deti môžu tešiť z toho, ako sa pekne prelieva. Do zmesi tak zároveň dostaneme vzduch. Potom vmixujeme olej. Cesto je tuhšie, ale to je dobre, lebo doň budeme vhadzovať pochutiny.

Ak ideme robiť čokoládové mafiny, čokoládu si polámeme na malé kúsky. Toto zvládnu aj naši malí pekári – čokoládové pršteky si určite radi pooblizujú. A pokojne môžeme použiť aj orieškovú čokoládu – v mafinoch tak budeme mať aj kúsky orieškov.

Ak chceme ovocné mafiny, deň vopred si nakrájame sušené ovocie na maličké kúsky, ktoré potom namáčame do ovocnej šťavy (napr. z kompótu) alebo rumu (ak sú určené dospelým maškrtníkom). Takisto môžeme použiť kandizované ovocie.Práve preto, že je cesto tuhšie, sa nám pochutiny neutopia a neklesnú hneď na dno. Malí cukrári ich môžu porozdeľovať do košíčkov. Ak použijeme košíčky s vianočným motívom, hotové mafiny sa budú nádherne vynímať na sviatočnom stole. Alebo ich môžeme zabaliť do ozdobnej škatule a venovať ako darček. Necháme deti, aby lyžicou poprelievali cesto do košíčkov – stačí do polovice. A drobnými prštekmi doň môžu povtláčať čokoládu alebo ovocie. My medzitým vyhrejeme rúru na 200 °C. Potom už do nej len vložíme plech s mafinmi a necháme ho tam 15 – 20 minút.

Vychladnuté mafiny polejeme čokoládou, ozdobíme cukrovou polevou alebo ich tesne pred podávaním korunujeme sladkou šľahačkovou čiapočkou, ktorej špic posypeme strúhanou čokoládou alebo cukrovými perličkami – na to sú detské pršteky ako stvorené. Nádherné, chutné a nadýchané mafiny sú úžasnou vianočnou lahôdkou. Môžeme si ich s chuťou dopriať po večernej prechádzke vysvieteným mrznúcim mestom spolu s horúcim čajom alebo grogom.

Ak sme sa rozhodli spraviť z nich darček, napríklad pre babku alebo dedka, pekne ich uložíme do sviatočnej škatule a previažeme ozdobnou mašľou – túto fázu rozhodne necháme na deti. Verte, že tomu budú venovať všetku svoju pozornosť a starostlivosť. Originálny a voňavý darček vnúčatá určite odovzdajú s hrdosťou a láskou.

Spoločné pečenie možno neušetrí čas a aj vaša kuchyňa sa bude dlhšie spamätávať, ale tieto úžasné chvíle jednoducho stoja za to. Deti budú nadšené, že vám mohli pomôcť, a hrdé pri servírovaní dobrôt. A hlavne im zostanú nezabudnuteľné spomienky, pri ktorých sa budú stále usmievať. Vianočné pečenie i Vianoce samotné sú predsa hlavne pre deti. Sviatky lásky a pokoja najlepšie pripravíme, keď sa s láskou budeme pozerať na to, ako nám pomáhajú, aj keď sa motajú popod nohy, a s pokojom budeme čeliť malým katastrofám, ktoré aj tak rýchlo napravíme. Tá trocha neporiadku nám za to predsa stojí, no nie?

 

Komentáre (0)

Komentovať článok

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

*