Sladké a medové!

28. novembra 2018

Sladké a medové!
28. novembra 2018 Veronika Heckova

Hádam nepoznáme domácnosť, ktorou by sa počas vianočných dní nešírila vôňa všakovakých dobrôt. Varíme, vypekáme, servírujeme na sviatočných tanieroch na krásne prestretých stoloch. Vyťahujeme starostlivo uložené recepty od našich mamičiek, babičiek, ale listujeme aj v kuchárskych knihách či časopisoch a hľadáme nové inšpirácie a skúšame rôzne obmeny tradičných receptov. A keď sa dielo podarí, odmenou sú nám usmiate tváre a spokojné brušká našich detí a polovičiek.

Vianočné pečenie je vždy kapitola sama o sebe. To si asi nenechajú ujsť ani tie gazdinky, ktoré počas roka nezvyknú často piecť. A aj keď nenapečú 10 druhov koláčikov na všetky možné spôsoby, 2-3 druhy zvládne aj tá najvyťaženejšia mamina. Hoci má každá domácnosť svoj vlastný rebríček obľúbeného vianočného pečiva, asi nám dáte za pravdu, že na jeho vrchole sú s najväčšou pravdepodobnosťou medovníčky. Budeme radi, ak vyskúšate tento rok aj tie naše. Možno sa práve v tejto podobe stanú súčasťou aj vášho rodinného archívu.

Medovníky, ktoré sa vždy podaria Sevt Titulky (4)

Mäkké a zároveň chrumkavé, s omamnou vôňou medu a perníkového korenia. Také, ktoré vôbec nemusíte pripravovať už tri týždne pred Vianocami a nechať ležať niekde v komore, aby zmäkli. Tieto sú fantastické hneď po upečení. A ani vám ich neodporúčame piecť skôr ako tesne pred Štedrým dňom, pretože ich neuchránite pre maškrtníkmi a zjedia sa skôr, ako prídu Vianoce.

Potrebné suroviny:

400 g hladkej múky

1 lyžička jedlej sódy

2 lyžičky perníkového korenia

140 g práškového cukru

3 vajíčka

100 g masla alebo tuku na pečenie

2 PL rozpusteného medu

Postup:

Vymiešajte v miske cukor s dvomi vajíčkami a zmäknutým maslom (tukom). Do zmesi pridajte med a perníkové korenie. Do pripravenej hmoty prisypte múku zmiešanú so sódou a vypracujte hladké cesto. Na doske ho ešte premieste a vyvaľkajte na cca hrúbku 0,5 cm. Potom povykrajujte tvary podľa ľubovôle (ak ste náhodou do tejto chvíle boli v kuchyni sami, tak práve teraz je vhodný čas zapojiť aj vaše deti J). Medovníčky ukladajte na plech vystlaný papierom na pečenie, potrite pred pečením rozšľahaným vajíčkom, aby boli pekné lesklé, a upečte do zlatista v rúre predhriatej na 180°C.

Po upečení ich nechajte vychladnúť, odložte ich do uzatvárateľnej dózy alebo inej nádoby a šup s nimi na bezpečné miesto.

Niečo naviac:

Ak si chcete medovníčky ozvláštniť a na náročné zdobenie cukrovou polevou si veľmi netrúfate, pred pečením pridajte na každý z nich lyžičku obľúbeného džemu (výborný je napríklad slivkový alebo marhuľový, ale môže byť akýkoľvek iný, no radšej hustejší). Do stredu vložte vlašský orech, lieskovec, pekanový orech alebo ošúpanú mandľu. Prípadne môžete džem vynechať a urobiť si iba rôzne orieškové variácie podľa chuti.

Tip: Medovníčky môžu poslúžiť aj ako milý malý darček pre blízkych, priateľov, kolegov, alebo ak ich predsa len pripravíte skôr, aj ako chutná drobnosť do mikulášskej čižmičky. Stačí použiť celofánové vrecko, previazať ho stužkou či špagátom a pridať menovku s venovaním. Ešte lepší dojem vytvoríte, ak vrecúško vložíte do malej papierovej alebo plechovej krabičky.

Niečo máme aj pre tých z vás, ktorí máte doma maškrtné jazýčky, ale na pečenie vám nezostáva čas…

Nepečené čokoládovo-orechové guľky Sevt Titulky (7)

Vyzerajú veľmi efektne a pritom sú celkom nenáročné na prípravu. Stačí vám naozaj iba zopár surovín a do pol hodinky máte na stole dobrotku, ktorou nepohrdne žiadna sviatočná či nesviatočná návšteva.

Potrebné suroviny:

500 g čokoládovo-orieškového krému

150 g mletých vlašských orechov

200 g drvených keksov

3 PL rumu alebo rumovej esencie

mleté orechy na obaľovanie

Postup:

Všetky suroviny zmiešajte v miske a tvarujte z nich malé guľôčky. Tie obaľte v mletých orechoch (môžete použiť aj kokos, čokoládové hobliny, drobné cukrové ozdoby alebo inú surovinu podľa vašej chuti a fantázie) a ukladajte do papierových košíčkov.

Tip: Pre dokonalý výsledok môžete do guličiek pozapichovať farebné napichovadlá.  Sevt Titulky (6)

Tadáááá. Hmmm, nám už sa zbiehajú slinky…

Dobrú chuť!

Komentáre (0)

Komentovať článok

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

*