Pečenie je zábava, a čo tak kokosové muffiny?

24. mája 2016

Pečenie je zábava, a čo tak kokosové muffiny?
24. mája 2016 ŠEVT a.s.

Momentálnym hitom v kulinárskej oblasti sú určite muffiny alebo tzv. cupcakes. Tieto malé koláčiky zaručene rozvoňajú celý váš byt. A okrem toho, pečenie je zábavnejšie.

Pečenie nikdy nebolo jednoduchšie…

Muffiny – TIP na ideálne raňajky či desiatu

Pečenie muffinov je rýchle, lacné a jednoduché. Deťom ich môžete už deň vopred urobiť na desiatu či školskú besiedku, určite zažiarite. A nerobte ich sama, deti vám iste radi pomôžu, a potom sa môžu pochváliť výsledkom. Vyskúšajte rôzne druhy muffinov – čokoládové, čučoriedkové, jahodové či citrónové, výber je len na vás.

Upečte si s nami muffiny. Keďže receptov na klasické muffiny je všade dosť, tu je recept pre tých, ktorí majú problém s lepkom a laktózou.

Kokosové muffiny s jahodovou penou

  Cesto:pečenie
  • 1 a 1/2 hrnčeka bezlepkovej múky
  • 1/2 hrnčeka jemne strúhaného kokosu
  • 1/2 hrnčeka kokosového cukru
  • 2 vajcia
  • štipka soli
  • 1/2 balíčka prášku do pečiva
  • 1 hrnček kokosového mlieka
  • 1/2 hrnčeka kokosového oleja

Jahodová pena:

  • 1 hrnček kešu orieškov
  • 200 ml pomarančovej šťavy
  • 100 ml kokosovej smotany
  • 100 g jahôd
  • medovka
  1. Skôr, ako začnete muffiny piecť, pripravte si základ na jahodovú penu. Namočte si kešu oriešky do pomarančovej šťavy minimálne na 2 hodiny.
  2. Vajíčka rozšľahajte s kokosovým mliekom a roztopeným kokosovým olejom do nadýchanej hmoty. Ideálny čas šľahania je 3-5 minút. Nešľahajte príliš dlho, inak vám pena začne padať.
  3. V druhej mise si premiešajte preosiatu múku, kokos, cukor, prášok do pečiva a soľ.
  4. Misy jemne zmiešajte (jemne, aby nepadla pena) a hotovou zmesou naplňte formičky na muffiny. Dĺžka pečenia závisí od veľkosti košíčkov. Pri tých najmenších stačí 15 minút, pri väčších aj 25.
  5. Po upečení nechajte muffiny vychladnúť.
  6. Medzitým si pripravíte jahodovú penu. Namočené kešu oriešky zlejete z džúsu a vložíte do mixéra. Pridajte asi polovicu kokosovej smotany, kokosový cukor a poriadne rozmixujte. Kokosovú smotanu pridávajte postupne, aby pena nebola príliš riedka. Nakoniec pridajte už len niekoľko jahôd na chuť a farbu. Hotovú penu dajte jemne vychladiť a natrite na vychladnuté muffiny. Ak si chcete muffiny odložiť na ďalší deň, skladujte upečené cesto a penu zvlášť a natrite ich až tesne pred konzumáciou.
  7. Na vrch peny dajte na ozdobu lístok medovky a plátok jahody.

Kokosové muffiny s jahodovou penou sú ideálne na slávnostné príležitosti, výborne sa hodia pre ohlásenú návštevu alebo na oslavu. Majú lahodnú chuť, kombinácia kokosu a jahôd je jednoducho skvelá.

Prajeme dobrú chuť.

Roztomilé košíčky

pečenieMôžu byť aj milým pohostením na narodeninovej oslave. Nezabudnite ich však zaodieť do pekného obalu z papierových košíčkov. V našich košíčkoch ich môžete upiecť bez obáv, že sa rozpadnú či spália.

Vedeli ste?

  • Muffiny nemusia byť iba sladké, môžete upiecť aj ich slanú verziu ako napríklad syrové či kukuričné muffiny.
  • Recepty na muffiny sa bežne objavovali v kuchárskych knihách už v 19. storočí.
  • 20. február je medzinárodným dňom muffinov.
  • Slovo muffin pochádza z francúzskeho slova moufflet, ktoré znamená mäkký. Toto slovo sa však pôvodne spájalo s chlebom.

Komentáre (0)

Komentovať článok

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

*