Grilovačka aj pre našich najmenších

11. júla 2016

Grilovačka aj pre našich najmenších
11. júla 2016 ŠEVT a.s.

Letné prázdniny sa konečne začali a počasie si priam žiada byť vonku spolu s našimi najmilšími. Jednou z obľúbených aktivít je grilovačka, tá poteší vždy. Nie každé dieťa je však vzorný jedák alebo nebodaj oddaný fanúšik zeleniny. Ako to teda zariadiť tak, aby si grilovačku užili aj naše deti?

Aby grilovačka neskončila s boľavým bruškom

sevt-grilovacka-5Pri deťoch do troch rokov s grilovanými jedlami opatrne. Niektoré môžu byť pre ich brušká ťažké, najmä klobása či slanina. Detské ústa omnoho citlivejšie vnímajú štruktúru a chuť jedla, pretože majú viac chuťových pohárikov. Korenie ako majorán, oregano či rozmarín sa môžu zdať priveľmi aromatické, preto ich stačí naozaj iba štipka. Ak sa dá, ideálnou voľbou sú čerstvé bylinky. Možno by ste mali spočiatku siahnuť skôr po rybách alebo kuracom mäsku.

 

Máme pre vás aj niekoľko receptov… 

Mäsko s jednoduchou marinádou

Medová marináda: sójová omáčka, grilovacie korenie, mletý zázvor, med, cesnak, olej, mletá sladká paprika, mleté čierne korenie
Bylinkovo-jogurtová marináda: citrón, olivový olej, medovka, biely jogurt, mäta, čierne korenie
Špíz: nielenže sa ľahko pripravuje, ale aj dobre vyzerá a chutí. Nakrájajte zemiaky na krúžky, pridajte mäsko, zeleninu a môžete piecť

Mami, ale ja zeleninu nechcem!

Mazľavé a kašovité štruktúry, aké majú huby či grilovačkaparadajky, nebývajú veľmi obľúbené. Deti sa s chuťou na zeleninu nerodia, preto ich treba nechať si na ňu zvyknúť. Skúste začať sladkými, chrumkavými druhmi ako kukurica, hrášok, mrkva či uhorka a postupne pridávajte ďalšie. Ak dieťa odmieta, skúste to nabudúce, ale nech vidí, že zeleninou sa stravuje aj zvyšok rodiny. So zeleninou to skúšajte nenápadne – postrúhajte ju do prílohy, alebo z nej spravte šťavu.

Zapojte do prípravy aj deti, možno práve to, čo si vytvoria samé, im bude chutiť najviac. Skúste zo zeleniny spoločne zhotoviť malé umelecké  výtvory – ,,ksichtíky”, postavičky alebo prírodné scénky.

Náš tip: Poznáte Instagram? Táto sociálna sieť prekypuje nápadmi na zdravé a chutné jedlo. S deťmi, ktorým zelenina príliš nevonia, sa nestretávame iba u nás, a tak niektoré šikovné maminy objavili spôsob, ako aj z jedenia zeleniny urobiť zážitok. A nakoniec si možno pochutnáte aj vy.

Nórska mamina Ida, ktorá vytvorila roztomilú veľrybu, svoju kuchynskú fantáziu pretvorila na knižku. Samantha, mama s japonskými koreňmi, síce vo veľkom využíva riasy, ale určite môže poslúžiť ako inšpirácia. Sme si istí, že tieto mamy boj so zeleninou a ovocím vyhrali na plnej čiare.

 

Sladký koláčik ako dezert nesmie chýbať

grilovačkaTip na zdravý nepečený koláčik s lesným ovocím

Korpus:

180 g sušených mandlí, 180 g vlašských orechov, 1 PL kokosového oleja
Plnka:
350 g nesolených kešu orechov, 80 g medu, 3 pl strúhaného kokosu, 3 PL kokosového oleja
Poleva:
200 g mrazeného lesného ovocia, 1 PL kokosového oleja, 10 g medu alebo javorového sirupu

 

Postup: 

Suroviny na korpus rozmixujeme a zmiešame v miske. Tortovú formu si vystelieme potravinárskou fóliou a ,,natlačíme” do nej zmes na korpus. Na plnku si rozmixujeme kešu orechy a zmiešame ich s ostatnými surovinami. Plnku potom rozotrieme na pripravený korpus.  Na vrch vylejeme zmes rozmixovaného lesného ovocia, kokosového oleja a medu. Koláč dáme do chladničky, prípadne na niekoľko minút do mrazničky. Dobrú chuť! 🙂 

Riad, ktorý poteší aj našich najmenších

Ak vám to priestor ešte dovoľuje, pribaľte deku, loptu a obľúbené hry. Rozvešané dekorácie v podobe balónikov či papierových serpentín budú len príjemnou čerešničkou celej grilovačky.
Chýbajú vám drobnosti v domácnosti, ako papierové servítky, jednorazové tanieriky či poháriky? Popozerajte náš e-shop ŠEVT pre Rodinu alebo spolu so svojou ratolesťou navštívte so svojou ratolesťou jeden z našich kamenných obchodov, nech vám pomôže vybrať tú najkrajšiu súpravu na stolovanie.

Príjemnú grilovačku!

Komentáre (0)

Komentovať článok

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

*