Medvedí cesnak - dar z jarnej prírody

S príchodom jari sa všetko mení. Jar neprináša len teplejšie dni. Prináša novú energiu, zvuky, vône, rozkvitnuté dni, ktorých sa po zime nevieme nabažiť, slnečné lúče a vitamín D, ktorý z nich naše telo vyrába, aj viac možností na šport a prechádzky.

Jar v nás vyvoláva túžbu jesť niečo čerstvé, svieže a plné vitamínov. Niečo, čo bude chutné a dokonca zlepší naše zdravie. Ak premýšľate, čo by to mohlo byť, máme pre vás jeden skvelý tip!

Marec je ten správny čas na zlepšenie zdravia

Áno, marec je totiž najlepšie obdobie na zber medvedieho cesnaku. Na jar by ste ho mali konzumovať čo najviac a vo všetkých formách. Medvedí cesnak je totiž malou prírodnou lekárňou a pomôže vám zlepšiť si zdravie. 

  • Má antiseptické, antibakteriálne aj antibiotické účinky, detoxikuje a podporuje imunitu.
  • Pomáha pri žalúdočných problémoch, ako sú zápcha, plynatosť, hnačky.
  • Zlepšuje problémy s cievami, preto sa odporúča konzumovať ho ľuďom s kŕčovými žilami.
  • Znižuje vysoký krvný tlak a vysoký cholesterol, čím pomáha ľuďom so srdcovo-cievnymi ochoreniami.
  • Upokojuje nervový systém a prináša lepšiu kvalitu spánku aj fungovanie mozgu a pamäti.
  • Vypudzuje z tela hlísty.

Ak sa rozhodnete tento prírodný zázrak vyskúšať a nazbierať si ho, hľadajte ho pri prechádzkach lesom. Medvedí cesnak má rád vodu, vlhko a tieň. Ak nechcete blúdiť, pohľadajte si jeho výskyt najprv na internete. Na stránkach je uvedených množstvo presných lokalít, kde rastie. A nezabudnite dávať pozor na medvede. Legenda hovorí, že medvedí cesnak je prvá bylina, ktorú medveď zje po prebudení zo zimného spánku.

Medvedí cesnak môžete použiť naozaj rôznymi spôsobmi

Pokojne ho jedzte už pri zbere (ihneď po odtrhnutí má najväčšiu silu). Môžete ho zmraziť, použiť ako korenie či šalát. Môžete z neho urobiť tinktúru, ochutiť ním chlieb s maslom, urobiť z neho polievku alebo chutné pesto. Voľba je len a len na vás. Inšpirujte sa rýchlym, zdravým a jednoduchým receptom na výrobu pesta.

Čo budete potrebovať na výrobu pesta:

2 hrste medvedieho cesnaku ( 30-40 listov)
1/2 PL morskej hrubozrnnej soli
štipku čierneho korenia
citrónovú šťavu z 1/2 citróna
za hrsť kešu orieškov
50 ml olivového oleja

Všetky suroviny na výrobu pesta z medvedieho cesnaku dajte do vysokorýchlostného mixéra a mixujte cca 1 minútu. Ak je pesto príliš husté, pridajte ešte olivový olej. Ak je pesto riedke, pridajte pár kúskov kešu orieškov. Pesto preložte do hermeticky uzavretej (ideálne sklenej) nádoby a používajte ako dochucovadlo na šaláty a cestoviny. V chladničke vám vydrží v uzavretej nádobe aj niekoľko týždňov.

Samozrejme úplne najchutnejšie je čerstvo natrhaný cesnak poukladať len tak na čerstvý maslový chlebík.

Ak medvedí cesnak pri varení vyskúšate, určite navarte plný hrniec, aby vám ostalo aj na druhý deň. Nebudete musieť cez obed v práci hľadať reštauráciu a navyše budete presne vedieť, čo sa nachádza v tej zdravej dobrote, ktorú si dávate do bruška!

Čo keby ste si vyskúšali túto zdravú dobrotu priniesť do práce v niektorom z našich krásnych farebných a navyše veľmi praktických obedároch? Ich misky sú dostatočne veľké na to, aby sa do nich zmestila či už chutná polievka alebo celozrnné špagety s pestom, nakrájané paradajky s lístkami medvedieho cesnaku a ešte vám ostane priestor aj na dezert.

 

Ak sa vám páčia obedáre na fotkách, kúpite ich v predajniach Ševt papiernictvo alebo v eshope www.sevt.sk.